Hyke Nijland liep stage bij een Nederlandse organisatie, bij een Nederlands televisieprogramma, maar was toch het grootste deel van haar stage in het buitenland. In Frankrijk om precies te zijn. Want daar werd het tv-programma De Verraders opgenomen. Hyke liep stage bij het productieteam van IDTV, waardoor ze betrokken was bij de opnames van De Verraders. Voor CB Inside blikt ze, inmiddels vanuit Toronto waar ze haar minor doet, terug op het halfjaar bij IDTV.
Voor wie het programma niet kent: De Verraders is vergelijkbaar met het spel Weerwolven, maar dan in het echt. De kandidaten voeren missies uit om zoveel mogelijk zilverstaven te verdienen. Echter, in hun midden bevinden zich Verraders die proberen het zilver voor zichzelf te houden. ’s Nachts elimineren zij in het geheim een medekandidaat, terwijl overdag de groep probeert een Verrader te ontmaskeren en te verbannen. Maar let op: een verkeerde keuze kan betekenen dat een onschuldige kandidaat vertrekt.
De start van mijn stage
Al snel kon ik aan de slag. Begin augustus reed ik dagelijks naar Amsterdam-Zuid om de laatste voorbereidingen voor de productie, die in Amsterdam plaatsvond, af te ronden. Mijn taken waren gevarieerd: van het bewerken van foto’s van de kandidaten en het schrijven van teksten tot het voorbereiden van missies en het regelen van algemene voorzieningen.
Voordat we naar Frankrijk vertrokken, moesten we alle vrachtwagens vullen met het complete decor. Dit was een intensieve klus, omdat alles stevig vastgezet moest worden om schade tijdens het transport te voorkomen. De volgende ochtend vertrokken we vroeg. Ik begon mijn rit alleen en pikte onderweg twee runners op. Later in België wisselde ik van auto en reed verder met mijn medestagiaire Femke. Na een reis van elf uur arriveerden we eindelijk op het chateau.
De voorbereidingen in Frankrijk
Bij aankomst begonnen we direct met het uitpakken van de auto’s en het gereedmaken van de benodigdheden. De eerste dagen sliepen we niet in het chateau zelf, maar in een hotel op vijf minuten afstand. Hier brachten we echter weinig tijd door, aangezien we vooral op en rond het chateau werkten.
De eerste week stond in het teken van het opbouwen van de sets. Samen met de decorbouwers richtten we verschillende ruimtes in, zoals de ontbijtzaal, de raadzaal, de bar, het kampvuur, de bibliotheek en het nisje. Daarna was het tijd om de kandidaten op te halen. In teams reden we richting Parijs om hen op verschillende tijdstippen op te pikken en weer terug te brengen. Tijdens de ritten moesten we ervoor zorgen niets over het spel te verklappen—alle geheimen zouden pas op het chateau onthuld worden.
Werkzaamheden op locatie
Wederom waren mijn taken zeer divers. Zo stelde ik welkomstpakketten samen, controleerde de kamers en zorgde ervoor dat de iPads enkel toegang hadden tot Netflix—een tijdrovende klus, omdat elke kandidaat een afgeschermde iPad kreeg. Tijdens de opnames begeleidde ik kandidaten naar de ontbijtzaal en assisteerde bij het aanbrengen van de zenders, waarvoor altijd een geluidsman aanwezig moest zijn.
Omdat ik interesse had in regie, kreeg ik de kans om achter de schermen mee te kijken. Ik fungeerde vaak als figurant en kreeg zo inzicht in hoe een regisseur te werk gaat. Bij reality-opnames is er nauwelijks regie, behalve in de raadzaal, waar de regisseur de camera’s aanstuurt en de presentator begeleidt. Ik mocht hier regelmatig bij aanwezig zijn en live meekijken hoe verslaggeving werd verzorgd.
Na een lange draaidag, waarin we sets opbouwden, missies uitvoerden, kandidaten begeleidden en verschillende shots opnamen, sloten we af met een productiemeeting. Hierin bespraken we de planning en taken voor de volgende dag, vaak rondom een vuurkorf of in ons productiekantoor bij slecht weer.
Naast mijn hoofdtaken kwamen er regelmatig opdrachten bij. Soms moest de callsheet aangepast worden, werd een missie gewijzigd, of moesten we auto’s uit de modder trekken door het slechte weer. Inmiddels weet ik dat een negenpersoonsbusje niet in modderige grond moet staan!
Ervaringen bij de missies en kamershots
Hoewel de missies een eigen team hadden, hielpen we hen regelmatig bij de opbouw en voorbereiding. Veel onderdelen waren al in Nederland gemaakt, waardoor het werk in Frankrijk vooral bestond uit het gereedmaken van de grote decorstukken. Helaas mag ik geen foto’s delen van de missies, omdat deze nog niet zijn uitgezonden.
Naast figureren werkte ik mee aan de kamershots. Hierin filmden we scènes waarin een bekende Nederlander of Vlaming een karakteristieke handeling uitvoerde, vaak gekoppeld aan een missie of een belangrijk moment in het spel. Dit gaf me de kans om mee te denken over de regie en shots, waardoor ik veel creatieve vrijheid kreeg en waardevolle feedback ontving.
Een waardevolle stage
Mijn stage bij De Verraders was een leerzame en veelzijdige ervaring. Ik kijk met veel plezier terug op deze periode en mis zelfs de georganiseerde chaos die erbij kwam kijken. Wat deze stage zo bijzonder maakte, was niet alleen het programma zelf, maar vooral het team waarmee ik samenwerkte. Ik heb me nooit “de stagiair” gevoeld en heb ontzettend veel gelachen met mijn collega’s. Bij eerdere stages twijfelde ik soms over mijn toekomst in de mediawereld, maar deze ervaring heeft bevestigd dat dit écht is wat ik wil doen. Ik kreeg volop kansen om mezelf te ontwikkelen en nieuwe dingen te leren. Deze groei neem ik mee naar de toekomst, en ik kijk ernaar uit om deze kennis en vaardigheden verder toe te passen in mijn carrière.
