Elisa volgde de minor Prestatiepsychologie: “Uitstelgedrag was hier geen optie”

Door het grote aanbod dat er is, kan het kiezen van een minor best lastig zijn. Daarom lichten we bij CB Inside er af en toe eentje uit. Niet vanuit een promo-praatje van een docent, maar met het verhaal van een CB-student die de minor gevolgd heeft. Vandaag Elisa Mediati en de minor Prestatiepsychologie. “Wat ik hier echt heb geleerd, is dat mijn eigen standaard eigenlijk best hoog ligt.”

Als CB-student herken je het vast wel: perfectionisme. Ik heb daar zelf ook altijd last van gehad. Soms kan dat best handig zijn, maar vaak loop ik mezelf gewoon in de weg. Daarom wilde ik beter begrijpen waar dat vandaan komt en hoe ik er beter mee om kan gaan. De minor Prestatiepsychologie leek mij een goede manier om hierachter te komen.

In 20 weken verdiep je je in alles wat te maken heeft met prestatie in sport, werk en gezondheid. Je leert niet alleen theorie, maar past deze ook toe in praktijkopdrachten. Soms werk je met een casus, en andere keren haal je voorbeelden uit je eigen leven. Dat maakt de stof direct herkenbaar en toepasbaar.

Geen ruimte voor uitstelgedrag

Ik geef toe: ik heb soms last van uitstelgedrag. Maar bij deze minor is dat eigenlijk geen optie! Je werkt namelijk in sprints van twee weken. Elke sprint staat in het teken van twee onderwerpen die je krijgt uitgelegd, uitvoert en beoordeeld krijgt. Vaak werk je aan één opdracht in een duo of groep en de andere alleen. Klinkt als veel werk, maar het valt best mee!

De eerste week start met ‘de voorbeschouwing’, waarin je uitleg krijgt over de opdrachten. Daarna volg je verdiepende hoorcolleges en werkcolleges om alles verder uit te werken. In de tweede week heb je nog extra lessen en ruimte om vragen te stellen. Vervolgens lever je de opdracht in of geef je een presentatie, daarna begint het hele riedeltje weer opnieuw. Nog een bijkomend voordeel? Je hoeft maar twee dagen per week naar school!

Van theorie naar praktijk: altijd anders

Tijdens deze minor krijg je altijd een opdracht die te maken heeft met presteren en sport. In de eerste tien weken komt daar een opdracht over presteren in werk bij, en in de laatste tien weken ligt de focus op gezondheid. De onderwerpen zijn super divers, van ‘Sport en denken’ tot ‘Motiveren in de gespreksvoering’ en ‘Stress en coping’. Niet alleen de thema’s variëren, maar ook de opdrachten zelf. Soms schrijf je een kort verslag van maximaal twee A4’tjes, andere keren maak je een video of een poster.

Creatieve skills als CB’er

Toen ik begon, had ik niet verwacht dat mijn Creative Business-achtergrond zo goed van pas zou komen. Maar van een poster maken tot een podcast en een explainer – het was best handig om CB’er te zijn tijdens deze minor. Bij CB leer je anders denken en ontwikkel je een bepaalde standaard. Maar omdat je vaak tussen andere CB’ers zit, met dezelfde standaard, valt dat niet altijd op.

Nu werkte ik samen met studenten van bijvoorbeeld Fysiotherapie en Facility Management, en ineens besefte ik dat ik best creatief ben. Natuurlijk draait het bij deze minor om de inhoud en niet per se om hoe goed je video eruitziet… maar laten we eerlijk zijn: een professionele uitstraling helpt altijd!

Mijn grootste inzicht

Wat ik hier echt heb geleerd, is dat mijn eigen standaard eigenlijk best hoog ligt. Soms dacht ik dat ik ‘gewoon even snel’ een video had gemaakt, en toch was iedereen onder de indruk. Dat besef gaf me niet alleen zelfvertrouwen, maar liet me ook zien dat perfectionisme niet altijd nodig is. Soms is ‘goed’ ook gewoon goed genoeg. Al met al was deze minor een super leerzame ervaring, waarin ik niet alleen veel leerde over prestatiepsychologie, maar ook over mezelf. Een dikke aanrader dus!

Meer over deze minor weten? Lees dan de informatie op de Saxion-minorenpagina eens. Eerder schreef Fleur Werkheim over haar minor ‘De staat van de wereld’. Haar ervaringen lees je hier.