Bij sommige studenten ontwaakt tijdens hun studie Creative Business het vuurtje van ondernemerschap. De recent afgestudeerde Elke Bonhof is één van hen. In haar tweede studiejaar richtte zij het bedrijf ‘Esocialz’ op. Met marketing en fotografie helpt ze bedrijven online te groeien. In haar laatste studiejaar rondde ze haar studie af bij haar eigen bedrijf.
Hoe kwam je op het idee om een eigen bedrijf te beginnen?
Ik was nog niet lang van plan om voor mezelf te beginnen. Ik heb namelijk eerst de opleiding tot dierenartsassistent gevolgd. Ik heb ook een tijd in een dierenwinkel en in een dierenartsenpraktijk gewerkt. In deze periode begon ik met het knutselen van armbandjes. Dit vond ik ontzettend leuk om te doen. Op een gegeven moment wilden heel veel mensen deze armbandjes hebben. Opeens dacht ik: ‘Oh mijn god, hoe ga ik dit allemaal verkopen aan al deze mensen?’ Vanaf hier begon ik met het maken van een website, maakte ik foto’s hiervoor en startte ik een social media-account. Toen kwam na een half jaar het besef dat ik helemaal klaar was met die armbandjes en ben ik ermee gestopt.
Maar ergens heeft dit wel een lichtje laten branden. Ik vond het ondernemen namelijk wel heel leuk. Ik beheerde in deze periode al een aantal socialmedia-kanalen van andere mensen. Ik kwam er achter dat veel mensen eigenlijk helemaal geen kennis van marketing hadden. Deze kennis kon ik wel opdoen met Creative Business. In de coronatijd ben ik dan ook begonnen met de opleiding. Ik was nieuwsgierig naar hoe ik iets aan de man krijg. Doordat ik al veel op Instagram deed kwam ik op een gegeven moment in gesprek met iemand, die mij vertelde dat ik hiermee serieus kon gaan verdienen. Dit was ineens heel iets anders dan een bijbaantje dat ik gewend was en ik vond het daarom ook best spannend. Hieruit kwam een logo en natuurlijk de naam van mijn bedrijf: E-socialz.
Waar houdt Esocialz zich zoal mee bezig?
E-socialz is een bedrijf dat bedrijven helpt zich online goed te positioneren. Daarbij kijken we naar de branding van bedrijven, de doelen die ze hebben voor in de toekomst, en maken we foto’s voor op socials en websites. We beheren veel socialmedia-accounts van klanten en vullen deze ook aan. Wat we precies doen, verschilt natuurlijk per bedrijf dat ons inschakelt.
Een groot voordeel is dat ik zelf ook fotograaf ben. Ik heb de minor Fotografie gevolgd aan de Fotovakschool. Daarnaast heb ik nog veel meer projecten gedaan, waaronder een fotografie-masterclass in Frankrijk. Ook heb ik gefotografeerd op diverse bruiloften en mij veel beziggehouden met het fotograferen van families en huisdieren. Momenteel verdiep ik mij dus vooral in fotografie voor bedrijven. Ik ervaar dit als een enorm pluspunt binnen mijn bedrijf.
Sinds vorig jaar heb ik een eigen kantoor in Hengelo, vlakbij de binnenstad. Op dit moment heb ik iemand in dienst die mij op kantoor helpt met diverse werkzaamheden, en dit jaar krijgen we er ook nog een stagiair bij. We hopen ons team elk jaar verder uit te breiden.
Wat vind je het leukst aan je werk?
Wat ik echt het leukste vind is de diversiteit van het werk. Laatst was ik bijvoorbeeld voor een opdracht in het Kinderziekenhuis. En de dag daarna sta ik in een restaurant waar allemaal mensen een culinair etentje hadden. De volgende ochtend sta ik bijvoorbeeld in een moestuin en daarna ben ik te vinden bij een 3D-printing bedrijf. Elke dag maak ik weer iets nieuws mee. Mijn werk verveelt nooit.
Wat ik ook ontzettend fijn vind is dat ik helemaal zelf kan bepalen wat ik doe. Als ik iets of iemand echt niet leuk vind dan is er niemand die zegt dat ik het per se moet doen. Ook kan ik zelf mijn week inplannen. Als ik in de ochtend heel veel heb gewerkt, kan ik in de middag bijvoorbeeld iets leuks doen met mijn ouders. Ik kan echt genieten van de vrijheid die mijn werk me biedt.
Hoe combineerde je je bedrijf met afstuderen?
Ik studeerde af binnen mijn bedrijf. Eigenlijk doe je dan hetzelfde als wanneer je afstudeert bij een ander bedrijf. Je gaat met een bepaald vraagstuk bezig. Een bedrijf ervaart een probleem en dat probleem ga jij proberen te beantwoorden in je onderzoek. Bij mijn bedrijf wilde ik graag weten hoe wij ons het best kunnen onderscheiden van andere ondernemingen.
Ik ervaarde deze combinatie wel als een grote uitdaging. Ik ben namelijk veel uren in de week aan het werk en daarnaast ook nog aan het afstuderen. Soms liep het wel erg nauw. Maar een groot voordeel van deze manier van afstuderen is dat ik in de toekomst zelf ook echt wat heb aan de oplossing die ik gevonden en uitgewerkt heb. Ook ken ik mijn eigen bedrijf natuurlijk het best en hoefde ik niet een nieuwe omgeving te leren kennen. Normaal zou je veel research moeten doen naar je afstudeerbedrijf. Dat was bij mij niet het geval.
Wat zijn je ambities voor de toekomst?
In de toekomst zou ik graag nog wat meer mensen in dienst willen hebben. Maar tegelijkertijd wil ik niet enkel de baas zijn. Ik wil zelf ook nog mijn creativiteit kunnen uiten. Ik heb namelijk altijd het idee dat wanneer je de baas bent binnen een groot bedrijf dat je zelf een stap terugneemt en vooral een probleemoplosser bent. Terwijl je werknemers de creatieve opdrachten uitvoeren.
Hoog op mijn lijstje staat een eigen fotostudio. Met slecht weer moeten we regelmatig echt op zoek naar locaties voor een shoot. Dat is af en toe best onhandig. Soms is het wel heel leuk, maar aan de andere kant is het ook lekker als je gewoon je eigen plekje hebt. Je kan gewoon je dingen opzetten en je bent klaar. Dus dat is echt een doel dat ik in 2025/2026 wil halen.
Heb je nog tips voor mensen die een eigen bedrijf op willen zetten?
Blijf kletsen met mensen. Vroeger ergerde ik me heel vaak aan het feit dat mijn ouders altijd iedereen kenden. Maar nu heeft dit juist een groot voordeel voor mij. Die mensen waar mijn moeder in de supermarkt altijd een praatje mee maakte, heeft ze aan mij kunnen voorstellen en zijn nu gewoon klanten van mij.
Een andere grote tip is dat je als je voor jezelf wil beginnen, je gewoon moet starten. Als je zegt dat je graag een onderneming wil starten, en je elke dag uren op TikTok zit te scrollen, gaat het hem niet worden. Begin met wat je leuk vindt. Dat kan van alles zijn. Zolang je er maar plezier aan hebt!