Afgelopen februari vond in Antwerpen op de AP Hogeschool (Artesis Plantijn) het tiende International Multidisciplinary Lab plaats. In dit internationale project werken Vlaamse studenten samen met studenten uit Finland, Spanje en Nederland aan een creatieve opdracht. Ook Creative Business was erbij. Drie CB-studenten werkten samen met twee CMGT-studenten gedurende één week met een groep laatstejaars studenten Grafische en Digitale Media (een soort CB met 3D en VR) uit Antwerpen aan een opdracht van een internationale docent.
Om jullie thuisblijvers een beetje op de hoogte te brengen leek het ons, Maike Hoogenhout, vierdejaars, en Patrick Jonkman, docent, een idee om elkaar wat vragen te sturen. Hieronder lees je wat dat opleverde.
P: Een weekje in Antwerpen wonen, wat viel je op / wat was leuk / minder leuk / onverwacht?
M: Een leuk ding wat me gelijk opviel was dat ze heel lief praten, natuurlijk. Ik nam dit accent op den duur ook een beetje over, omdat ik het zoveel om me heen hoorde. Wat me ook opviel was dat de bussen een “even pauze” bordje hebben als ze stilstaan. En dan staat er zo’n koffiekopje naast, heel erg leuk. Wat ik ook leuk vond was dat iedereen heel erg trouw om 12 uur pauze houdt en dan ook echt instantly met hun werk stopt en opstaat, waarbij wij snel even een boterham achter onze laptop weg knagen zijn de Belgen daar trouw in. We gingen ook elke dag naar de kantine, waar het eten echt wel beter was dan op Saxion (sorry not sorry).
Wat ik minder leuk vond was dat ze heel strikt waren in aanwezigheid en op tijd zijn. Ik ben ’s ochtends niet heel sterk, dus voor 10 uur moet je bij mij eigenlijk nog niet aankloppen. Maar ook dit wende wel door de week heen. Ook gingen ze tot stipt 4 uur door, wat ik eigenlijk helemaal niet meer gewend ben van schooldagen. Maar dit zorgde er wel voor dat je alle tijd had om aan je project te werken.
P: Vier verse huisgenoten, hoe ging dat?
M: Ik hield een beetje m’n hart vast toen ik eraan begon, maar toen ik ze eenmaal had ontmoet in de trein ging eigenlijk alles vanzelf. We konden het echt heel erg goed met elkaar vinden en zaten goed met elkaar op één lijn. We waren allemaal best wel moe als we eenmaal thuiskwamen, dus dan bestelden we vaak eten of keken we een serie in onze chique airbnb (die overigens heel dichtbij de school was). We hebben echt heel erg gelachen met z’n allen en het liep super gesmeerd. Ik zou zo nog een keer een week met ze weggaan!
P: Wat viel je op aan het straatbeeld? (Daar ging mijn eigen opdracht voor de studenten over)
M: Mij viel op aan het straatbeeld dat ze geen fietspaden hebben, dus dat iedereen gewoon op straat fietst, doodeng als je t mij vraagt. Oh, en er zijn geen vervelende mensen die iets willen verkopen rondom het station/drukke plekken, wat op veel stations wel zo is.
M: Dit is je eerste keer dat je mee doet aan dit project, waarom ben je meegegaan?
P: Ik was benieuwd naar de AP Hogeschool, collega’s die er waren geweest zeiden dat het echt iets voor mij zou zijn. Dat klopte wel aardig, ja. Ik heb natuurlijk maar een stukje gezien, maar de studenten hadden er minder moeite met een kunstzinnige insteek, durfden wat eerder buiten de box te denken, wat minder veilig werk. Dus dat paste goed bij mij als beeldend kunstenaar. En technisch vond ik de meeste studenten erg sterk. En AP Hogeschool heeft echt hele mooie faciliteiten, hun makerspace is jaloersmakend.
M: Hoe is het om als docent in zo’n informele setting gegooid te worden? De sfeer is bij CB ook al niet te strak maar hoe vond je de sfeer op AP?
P: Relaxde sfeer, het was informeel, maar het project was wel strak geregeld. Leuke collega’s, ook de andere internationale docenten waren heel leuk. En we hebben natuurlijk veel gepraat, hoe doen jullie dat, en hoe is dit bij jullie geregeld, etc.
M: Hoe vond je t om zo nauw samen te werken met andere docenten?
P: Om een collega te quoten: “Het nadeel is dat je met collega’s werkt.” Nee, dat viel wel mee. De samenwerking was niet nauwer dan doorgaans tijdens de werkuren, maar we moesten daarna natuurlijk de bar in, samen eten, etc., ja, dat is best intens, zo’n week van continu luisteren en vertellen.
P: Heb je voedsel-, drank-, uitgaans-, bezoektips?
M: Nou, om dus heel eerlijk te zijn, zijn we eigenlijk niet heel erg veel uitgeweest, maar we hebben met een groep studenten wel heel gezellig gezeten aan de Paardenmarkt. Hier zijn allerlei tentjes en kan je lekker zitten! Ga vooral niet aan de toeristische pleinen zitten : ) Ook zijn we naar het chocolademuseum geweest, dit was erg leuk, maar niet echt een museum, haha. Maar we hebben het wel heel erg leuk gehad!
Oh, de enige plek waar ik het nog best wel aardig heb uitgespeeld, is het afsluitfeest de avond voor onze expo. We kwamen allemaal redelijk brak aan de ochtend erna. Maar ik hoorde ook dat er mensen daarna nog door waren gegaan naar de stad, dat heb ik maar even overgeslagen ; )
M: Coolste toeristische attractie die je gedaan hebt in Antwerpen?
P: Ik probeer weg te blijven van toeri-shizzle, maar we kregen een rondleiding in het stadhuis aangeboden, dat was best interessant, veel oude kunst aan de muren, een enthousiaste meneer die vertelde over alle ruimtes en het gebruik daarvan, en veel info over de inhoud van de schilderijen. Doorgaans loop ik liever op straat met m’n camera om de stad te zien, maar af en toe iets zien waar je zelf niet zo gauw voor zou kiezen kan geen kwaad : )
P: Heb je modetips meegenomen?
M: Modetips, hmmmm niet zo per sé, want het was vooral heel erg koud, maar ik heb wel heel erg leuk tweedehands geshopt. Ik heb daar een hele mooie lange groene suede jas gescoord! Dus als je naar Antwerpen gaat, ga naar Melting Pot, hebben ze hele goede dingen!
M: Lekkerste eten wat je die week gegeten hebt?
P: Fantastisch gegeten bij restaurant Planttrekkerij, een vegan restaurant. We zouden authentiek Vlaams gaan eten, maar speciaal voor mij werd er uitgeweken naar een plek zonder gebakken dieren. Tot ieders tevredenheid, bleek.
P: Wat is het verschil tussen Nederlandse en Vlaamse ‘CB’-studenten?
M: Ja, zoals je misschien al ziet aankomen zijn wij vrij direct en nemen we geen blad voor de mond. Vlamingen zullen er alles aan doen om het aardig en gezellig te brengen. Als ik iets lelijk vond zei ik dat gewoon tegen m’n groepsgenootjes, maar ze konden het ook wel weer waarderen, omdat ze dan wisten waar ze aan toe waren. De Vlamingen zijn ietsje pietje preciezer en stricter, wij zijn soms wat losser in de omgang, ook zeker rondom docenten.
Wat ik wel heel erg leuk vond op AP was dat ze veel praktischer werken, dus dat je echt een vak leert. Wat het ook wel verwarrend maakte, want als ik voorstelde om een doelgroep te kiezen en hier onderzoek naar te doen keken ze me heel erg raar aan. Hierin merkte je echt wel dat er een groot verschil zit in onze studies.
En ik zou echt wel graag goeie printers bij ons op school willen hebben, daar kunnen we echt van leren van de Vlamingen, hun makerspace is geweldig.
P: Wat waren (eventuele) verschillen Saxion / AP Hogeschool?
M: Ik vond de band met de docenten ietsje officiëler en wat minder casual. Maar ik denk dat dat sowieso heel erg iets is wat wij op CB hebben, dat we zo goed en casual zijn met z’n allen. Ik merk dit namelijk ook al op andere studies, dat dit veel minder is. En ze zijn dus stricter op aanwezigheid en met op tijd komen. Dit merkte je wel echt, maar sierde ze ook wel weer.
M: Wat waren cultureshocks in Antwerpen of andere dingen die je opvielen (bij mij bijvoorbeeld de “even pauze” bordjes op de bussen als ze stonden te wachten)?
P: Ik shock niet zo makkelijk, en ik ben al vaker in Antwerpen geweest. Maar ik raakte niet uitgekeken op alle mooie lelijke huizen, dat kunnen de Belgen echt supergoed.
P: Je bent aan het afstuderen, maar als je eerder had kunnen kiezen: CB op Saxion of AP Hogeschool, wat zou je gekozen hebben, en waarom?
M: Haha, ik zou denk ik een combinatie maken van de twee studies. Ik denk dat ze beide heel erg veel van elkaar kunnen leren. Wij het praktische van hun en zij het onderzoek van ons. Al vind ik beide steden echt wel hun charme hebben, kies ik dan toch wel voor Enschede, ik vind het daar toch knus en ietsje overzichtelijker. Ik was snel de weg kwijt in Antwerpen.
P: Wat miste je het meest van thuis?
M: Ehmmm, tijd om uit te rusten en soms even een moment voor mezelf. Ook had ik graag gehad dat het wat langer duurde, zodat het niet voelde alsof ik drie levens in één week hoefde te proppen. Maar ik miste van thuis het meeste denk ik m’n eigen bed, in zo’n airbnb slaap je toch niet altijd even best. Maar de badkamers en woonkamer zou ik zo inruilen voor m’n eigen.
M: Waar heb je t meeste van genoten tijdens de reis?
P: Een grote stad is meestal een verademing als je in het oosten van Nederland woont, wat mij betreft, haha! Natuurlijk heeft Enschede ook zeker voordelen, de afwisseling is vooral leuk. Als je geïnteresseerd bent in kunst en cultuur is er een hoop te genieten in Antwerpen.
M: Tegenvaller van de week?
P: Die was er niet echt. Wel had ik wat meer van de stad willen zien en willen fotograferen, qua tijd ging dat niet echt, en het FoMu zat bijv. tussen twee expo’s in, da’s dan jammer. Goede reden om binnenkort nog ’ns te gaan.
M: Belangrijke vraag: heb je friet gegeten, waar en hoe lekker was die?
P: Ja, heb ik. Was wel te doen, het was heel laat en ik had nog geen avondeten gehad, en het was ook heel koud buiten, dus ik heb op het plein voor het station een bak lauwe patat naar binnen gewerkt, met half bevroren vingers. De hele beleving was niet die van een culinair hoogstandje, ik heb wel beter gehad, haha!
P: Wat vond jij, is de patat beter in België?
M: De patat viel me eigenlijk echt tegen, to be honest. Ik had echt beter verwacht. Maar we hebben ze ook afgehaald en ze waren een beetje koud tegen de tijd dat we thuis waren. Naja goed, moet ik nog maar een keer terug voor een retry.
P: Wat is je leukste / lelijkste (kies maar : )) herinnering aan het internationale project in Antwerpen?
M: Oeiii de leukste, ik heb het de hele week eigenlijk heel erg leuk gehad hoewel ik HEEL erg moe was. Ik denk dat de terugweg wel het zwaarst was. Met die zware rugzak slepen en met wallen tot op m’n knieën. Het leukste was dan wel de middag vrij die we hadden, we gingen hierin lekker sightsee-en en dit was echt heeeel erg gezellig. En het andere leukste was voor mij wel het afscheidsfeestje, dat vond ik ook heel leuk, in het begin was iedereen een beetje stijfjes maar het was heel erg leuk om iedereen een beetje los van het schoolse te zien komen, zelfs de docenten. Dit vond ik ook heel erg vermakelijk ook omdat ik ook wat meer tijd had om met de Vlaamse studenten te praten over niet schooldingen.
P: Wat zeg je tegen studenten die het internationale project in Antwerpen overwegen?
M: DOEN! Ik heb het echt heel erg spontaan besloten en het is al het gedoe met papieren en gesleep met spullen waard geweest. Ik vond het echt heel erg leuk om bij een andere school even binnen te kijken en in een andere stad te zijn. Ik heb me echt heel erg vermaakt en zou het iedereen aanraden 😊
